Kereste Kurutma Fırını
KERESTE KURUTMA FIRINI
Kereste kurutma fırını genel anlamda, ham kerestenin belli sıcaklık ve nem oranları korunarak belli bir sürede kurutularak neminin alınmasına yarayan sistemdir. Burada öncelik sistemdeki mevcut otomasyon sistemi ile kerestenin nemi, ortamın nemi, kereste sıcaklığı ve ortam sıcaklığı adeta paralel götürülerek belli bir süreçte kurutma esnasında daha sonra kereste üzerindeki gerilme, ve çatlamaları önlemek amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Keresteler iyi bir şekilde kurutulmazsa işlenip montaj yapıldığında ilk yapıldığı halde asla kalmayacaktır. Bir zaman sonra kerestenin eğildiği çatladığı ve şeklinin bozularak bütün yapıyı deforme bir hale getirdiği görülecektir. Bu mahsurlardan kurtulmak için keresteler kurutularak belli bir neme indirilir. Daha sonra kereste işlemden geçirildikten sonra, örnek bir tavan lambrisi yapılacaksa lambri montaj yapılmadan önce ortam nemine alışması için bir müddet montaj yapılacak alanda 24-48 saat arasında serbest havada bırakılarak kereste neminin ortam nemine alışması sağlanır. Bu işlem yapıldıktan sonra montaj yapılması halinde daha sonra çatlama, eğilmesi vs sorunların oluşması engellenmiş olur. Mevcut sitemimiz diğerlerinde bazı noktalarda ayrışmaktadır. Kereste kurutma fırını Öncelikle kurutma ısısı için basınçlı kızgın su veya basınçlı buhar asla kullanılmamaktadır. Daha güvenli olan sıcak su serpantin ve devridaim pompası sistemi ile ısı sağlanarak kerestenin kurutulması sağlanır. Sistemde nem ihtiyacı olduğunda diğer hiçbir sistemde bulunmayan özel bir buhar üreteci ile buhar üretilerek sisteme enjeksiyon yapılır. Bu sayede kurutma esnasında kerestenin nemi dengelenerek çatlaması ve eğilmesi engellenir. Bütün işlem prosesi boyunca buhar sistemi gerektiği zamanlarda otomasyon sisteminin vereceği talimatlar üzerine devreye girip çıkarak. Kerestenin kusursuz bir şekilde çatlamadan, eğilmeden kurutulmasını sağlar. İçerde hava sirkülasyonu tarafımızdan imalatı gerçekleştirilen fan kanatları vasıtasıyla sağlanmaktadır. Fanlar 380 volt asenkron motorla tahrik edilmektedir. Kurutma esnasında fanların bir kısmı bir yöne dönerken diğer kısmı ters istikamette döner bu işlem muayyen zamanlarda kurutma esnasında sürekli tekrarlanarak kurutma boyunca sürekli devam ettirilir. Sistemde bulunan derfrost fanı vasıtasıyla sistemde oluşan fazla nem aralıklarla tahliye edilir.
Sistemde kullanılan ekipmanlar ve otomasyon sistemi
1-Kereste nem ve sıcaklığını ölçen çivilerle temas sağlanmak suretiyle kereste üstünden direk ölçüm yapan hassas nem ve sıcaklık ölçüm sensörler
2-Ortam nemini ve sıcaklığını ölçen hassas sensörler
3-Bütün verilerin işlenmesinde plc kullanılmıştır.
4-Sistem HMİ touch panel üzerinden kontrol edilmektedir.
5-Sıcak su serpantinleri (standart çelik kanatlı boru)
6-Sıcak su kazanı (standart tip)
7-Fırın kapılarında izolasyonlu panel, manuel sürgülü ve raylı sistem, hava sızdırmaz ısıya dayanıklı contalar kullanılmıştır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN